wtorek, 3 lutego 2015

Olej kokosowy

OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY

Do temperatury ok. 25C zachowuje postać stałą, natomiast powyżej tej temperatury przechodzi w postać płynną, co jest jak najbardziej naturalne dla tego oleju. Swe niezwykłe właściwości zawdzięcza on specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C i E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor. Olej kokosowy to prawdziwa studnia bogactwa nasyconych kwasów tłuszczowych: kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy.

Naturalnie występujący nasycony tłuszcz w kokosie przynosi niezwykłe korzyści zdrowotne, takie jak: zdrowe serce, utrata wagi, w razie potrzeby, wspieranie systemu immunologicznego, jest bezpośrednim źródłem energii, zdrowa cera i młodzieńczy wygląd, wspieranie działania tarczycy, pomaga w walce z alergią
50% zawartości tłuszczu w oleju kokosowym stanowi tłuszcz bardzo rzadko występujący w przyrodzie o nazwie kwas laurynowy. Kwas laurynowy to "cudowny" składnik ze względu na jego niepowtarzalne właściwości prozdrowotne. Organizm przekształca kwas laurynowy w ‘monolaurin’, który ma właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne . Monolaurin jest monoglicerydem, który może zniszczyć takie wirusy jak: opryszczka, odra,wirus grypy, różne bakterie chorobotwórcze, pierwotniaki, jak np. Giardia lamblia.
 

Kokos zawiera również kwas kaprynowy, który ma właściwości antybakteryjne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz