wtorek, 3 lutego 2015

Karob

KAROB-mączka chleba świętojańskiego  (zamiennik kakao)

Z racji właściwości antyalergicznych używany jest w leczeniu astmy i innych alergii. Karob korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny oraz trawienny – obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje metabolizm. Jest także źródłem witaminy E – zwanej witaminą młodości i kwasu galusowego – silnego antyoksydantu.


Karob nie zawiera fenyloetyloaminy, jest zatem bezpieczny dla osób zmagających się z uciążliwymi migrenami. Nie zawiera także fromaminy, która powoduje migreny oraz alergie. Jest natomiast bogatym źródłem białka – zawiera go ok. 80% oraz szereg witamin: A, B2, B3 oraz D. Zawiera również sporo wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu i żelaza, poza tym mikrolementy, jak: mangan, bar, miedź oraz nikiel. W przeciwieństwie do kakao nie zawiera kwasu szczawiowego zmniejszającego wchłanianie związków wapnia i cynku.
Karob nie zawiera również kofeiny i teobrominy, które są uzależniające i mogą być przyczyną alergii.Głównym składnikiem karobu są węglowodany oraz taniny. Taniny z karobu nie są rozpuszczalne w wodzie i nie wiążą się z białkami, natomiast świetnie się wiążą np. z toksynami hamując rozwój bakterii. Te właściwości warto wykorzystywać w przypadku wystąpienia biegunki.

I najważniejsze – karob ma 60%mniej kalorii niż zwykłe kakao! 

źródło: informacje pochodzą z tej stronki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz