Dzisiaj postanowiłam nareszcie wypróbować końcówkę do ubijania testowanego przeze mnie blendera Philips HR 1646, powiem jedno - dała radę. Do tego mus jabłkowy z rodzynkami i pyszne danie gotowe...
Na ciasto naleśnikowe:
2 szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g)
1/3 szkl. oleju
2 1/3 szkl mleka roślinnego (np. owsianego)
Składniki suche umieścić w naczyniu i wyrabiać końcówką do ubijania (lub mikserem) dodając powoli mleko i wodę. Ciasto odstawić na 10-15 minut. Piec na rozgrzanej np. teflonowej patelni z obu stron bez dodatku tłuszczu.
Mus jabłkowy:
4 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szkl. wody
garść rodzynek
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć środki. Do garnuszka z grubym dnem wlać 1/4 szkl wody i wkroić niedbale na duże kawałki jabłka. Przykryć i poddusić ok. 10 minut, dodać cynamon i zblendować na gładką masę. Wsypać garść rodzynek i zostawić do ostygnięcia.
Upieczone naleśniki smarować musem jabłkowym i zwijać w rulonik. Smacznego :)
Ale pyszności :), muszę wypróbować przepis
OdpowiedzUsuńMniamm :) Ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńuwielbiam! aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością spróbuję :)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam naleśniki :) Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki w każdej postaci, ależ narobiłaś mi smaku tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńTakie naleśniczki uwielbiam
OdpowiedzUsuńNaleśniki z musem jabłkowym przypominają mi obiadki u mojej babci. Jadłem je z cukrem pudrem. Pychota.
OdpowiedzUsuńSama kiedyś robiłam z musem jabłkowym który również sama zrobiłam były pycha! I te na pewno też są :)
OdpowiedzUsuńmoje dzieci uwielniaja naleśniki, wypróbujemy w tygodniu z tego przepisu
OdpowiedzUsuńAle pyszności :) naleśników z jabłkami jeszcze nie jedliśmy więc nadeszła pora :)
OdpowiedzUsuńmniam, ale pysznosci
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuń