OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY
Do
temperatury ok. 25C zachowuje postać stałą, natomiast powyżej tej
temperatury przechodzi w postać płynną, co jest jak najbardziej
naturalne dla tego oleju. Swe
niezwykłe właściwości zawdzięcza on specyficznemu połączeniu kwasów
tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami takimi jak witaminy z
grupy B1, B2, B3, B6, C i E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo,
fosfor. Olej
kokosowy to prawdziwa studnia bogactwa nasyconych kwasów tłuszczowych:
kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy,
kwas oleinowy, kwas linolowy.
Naturalnie
występujący nasycony tłuszcz w kokosie przynosi niezwykłe korzyści
zdrowotne, takie jak: zdrowe serce, utrata wagi, w razie potrzeby,
wspieranie systemu immunologicznego, jest bezpośrednim źródłem energii,
zdrowa cera i młodzieńczy wygląd, wspieranie działania tarczycy, pomaga w
walce z alergią
50%
zawartości tłuszczu w oleju kokosowym stanowi tłuszcz bardzo rzadko
występujący w przyrodzie o nazwie kwas laurynowy. Kwas laurynowy to
"cudowny" składnik ze względu na jego niepowtarzalne właściwości
prozdrowotne. Organizm
przekształca kwas laurynowy w ‘monolaurin’, który ma właściwości
antywirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne . Monolaurin jest
monoglicerydem, który może zniszczyć takie wirusy jak: opryszczka,
odra,wirus grypy, różne bakterie chorobotwórcze, pierwotniaki, jak np.
Giardia lamblia.
Kokos zawiera również kwas kaprynowy, który ma właściwości antybakteryjne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz