KAROB-mączka chleba świętojańskiego (zamiennik kakao)
Z
racji właściwości antyalergicznych używany jest w leczeniu astmy i
innych alergii. Karob korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny oraz
trawienny – obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje metabolizm. Jest także źródłem witaminy E – zwanej witaminą młodości
i kwasu galusowego – silnego antyoksydantu.
Karob nie zawiera fenyloetyloaminy, jest zatem bezpieczny dla
osób zmagających się z uciążliwymi migrenami. Nie zawiera także
fromaminy, która powoduje migreny oraz alergie. Jest natomiast bogatym
źródłem białka – zawiera go ok. 80% oraz szereg witamin: A, B2, B3 oraz
D. Zawiera również sporo wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu
i żelaza, poza tym mikrolementy, jak: mangan, bar, miedź oraz nikiel. W
przeciwieństwie do kakao nie zawiera kwasu szczawiowego zmniejszającego
wchłanianie związków wapnia i cynku.
Karob nie zawiera również kofeiny i teobrominy, które są
uzależniające i mogą być przyczyną alergii.Głównym składnikiem karobu są węglowodany oraz taniny. Taniny z karobu nie są
rozpuszczalne w wodzie i nie wiążą się z białkami, natomiast świetnie
się wiążą np. z toksynami hamując rozwój bakterii. Te właściwości warto
wykorzystywać w przypadku wystąpienia biegunki.
I najważniejsze – karob ma 60%mniej kalorii niż zwykłe kakao!
źródło: informacje pochodzą z tej stronki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz