Jak pewnie większość mam czasem ciągoty na coś słodkiego ale kiedy
już dopadnie mnie "głód" szukam czegoś co oprócz tego, że słodkie jest
jeszcze zdrowe. Przepisów na ciasteczka owsiane jest w necie ogrom - ja
postanowiłam coś poeksperymentować i tak oto powstał ten przepis.
Przyznam, że próbowałam zastąpić mąkę tylko pełnoziarnistą a cukier
ksylitonem ale ciasteczka mimo, że pyszne nie dawały się wziąć w ręce
(robiły się sypie). Jeśli zrobicie jakieś udane modyfikacje będzie mi
miło jeśli podzielicie się efektami w komentarzach. A teraz zapraszam na
pyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka.
1 szkl. mąki orkiszowej typ 630 (można zastąpić pszenną)
1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szkl. cukru
1/4 szkl. cukru brązowego nierafinowanego
1/2 cukru waniliowego (lub łyżeczka pasty waniliowej)
szczypta soli
250 g margaryny/masła
1 szkl. ziaren słonecznika
3/4 szkl. płatków owsianych
1/4 szkl. płatków jaglanych
1/2 szkl. płatków jęczmiennych
1/4 szkl. złotego lnu
1/2 szkl. amarantusa ekspandowanego
Słonecznik, płatki i len uprażyć na patelni. Dobrze wystudzić.
Masło/margarynę
utrzeć z mieszanką cukru białego brązowego i waniliowego na jasną
puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia-zmiksować. Wsypać
szczyptę soli, podprażone płatki, słonecznik, len oraz amarantus i
wymieszać dobrze ręką-masa jest miękka i klejąca (taka ma być).
Piekarnik
nagrzać do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta
formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć i
układać na blasze zachowując odstępy. Piec ok 12-14 minut do lekkiego
zrumienienia. Zdejmować z blachy po lekkim przestudzeniu-wcześniej są
bardzo kruche i mogą się rozsypać w rękach :)
UWAGA
jeśli ciasteczka się "rozpłyną" w piekarniku dodajcie do pozostałego
ciasta jeszcze trochę mąki-aczkolwiek kształt nie ma wpływu na smak w
każdej formie są pyszne :)
smaczne ciasteczka polecam
OdpowiedzUsuńwarto spróbować zrobić:)
OdpowiedzUsuń