500 g mąki orkiszowej typ 630 (można zastąpić mąką pszenną np. typ 650)
1/3 szkl. ckru
1/2 szkl. oleju
50-60 g drożdży
1 szkl. mleka roślinnego
szczypta soli
ulubiony dżem/marmolada - u nas z czarnej porzeczki
cukier puder + woda gotowana
kandyzowana skórka z cytryny lub pomarańczy
Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy, aż zaczną pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy zaczyn z drożdży i olej. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić, będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 1 cm grubości, nakładamy dżem/marmoladę, przykrywamy ciastem i wycinamy szklanką pączki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C, wstawiamy wyrośnięte pączuszki i pieczemy ok. 20 minut doglądając, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno.
Cukier puder mieszamy z wodą do uzyskania lukru o gęstej konsystencji. Jeszcze ciepłe pączki lukrować i posypać kandyzowaną skórką.
Wyglądaja apetycznie, musze kiedys zrobic :)
OdpowiedzUsuńCo swoje to swoje pączusie..))
OdpowiedzUsuńale pysznie :-)
OdpowiedzUsuńTłusty czwartek już niedługo, tym razem zamiast tradycyjnych pączków spróbujemy takich
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apyetycznie, muszę wypróbować Twojego przepisu, bo moje ostatnio wylądowały w koszu :(
OdpowiedzUsuńChętnie bym pożarła, choć już dawno po tłustym czwartku
OdpowiedzUsuńPiekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń w każdej kuchni. Gdy przestaje on prawidłowo funkcjonować, może to poważnie utrudnić codzienne przygotowywanie posiłków. Jeżeli potrzebujesz pomocy w naprawie piekarnika, odwiedź naszą stronę https://serwisagd-technik.pl/naprawa-piekarnikow-wroclaw/. Nasz zespół specjalistów z pewnością poradzi sobie z Twoim problemem.
OdpowiedzUsuń