poniedziałek, 1 czerwca 2015

Muffiny karobowo-bananowe z kremem

Postanowiłam odmienić sobie i zamiast ulubionych muffinek karobowych zrobić coś nowego a ponieważ miałam kilka mocno dojrzałych bananów, którym głosił kompostownik padło na muffiny bananowe.





2 szkl. mąki
2/3 szkl cukru brązowego
1 szkl. mleka roślinnego
1/3 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki karobu
2-3 dojrzałe banany
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, karob, przyprawy. W drugiej misce wymieszać mleko i olej. Banany rozgnieść. Wymieszać suche i mokre składniki (krótko), dodać banany i lekko wymieszać. Wyłożyć do foremek do 3/4 wysokości. Piec ok 25-30 minut w 180 st.

Krem:
100 g masła/margaryny
3-4 łyżki cukru pudru
1-2 dojrzałe banany
łyżka soku z cytryny

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać rozgniecione banany i sok z cytryny. Krótko zmiksować.

Na wystudzone muffinki wykładać przygotowany krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz