wtorek, 26 maja 2015

Ciecierzyca w sosie arabskim Łowicz

Postanowiłam wreszcie wypróbować sos arabski z ciecierzycą, kolejne kilka dni musiało upłynąć zanim wzięłam się za napisanie posta - ogarnął mnie wiosenny leń :D


2 szkl. ciecierzycy
1 mała cebula
łyżka oleju
sos arabski Łowicz
bagietka

Ciecierzycę zalać 6 szk. wody i zostawić na co najmniej 12 godz. Gotować ok 45 minut w tej samej wodzie, w której się moczyła, do miękkości. Na patelni na łyżce oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, wyłożyć ciecierzycę, posypać mieszanką przypraw dołączoną do sosu i odparować nadmiar wody. Dodać sos arabski Łowicz i gotować ok 1 minutki. Podawać z bagietką, kaszą kuskus lub (moim dzieciom tradycyjnie smakowało z...)makaronem :)

Sos bardzo nam smakował, wbrew 3 papryczkom oznaczającym ostrość sosu wydał nam się on najmniej pikantny ze wszystkich 3 wariantów sosów egzotycznych. Aktualnie to chyba nasz faworyt :) Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz