wtorek, 27 stycznia 2015

Muffinki karobowe

Pyszne, wilgotne, puszyste - oto one: muffinki karobowe. Od dłuższego czasu nasz ulubiony domowy wypiek, niezastąpiony gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego -szybko się robią i szybko znikają :)



Składniki "suche":
200 g mąki
160 g cukru dark muscovdo (można w całości lub częściowo zastąpić brązowym nierafinowanym)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki karobu

Składniki "mokre":
1 łyżka mielonego siemienia lnianego złotego
90 ml wrzątku
100 ml oleju
200 ml wody ródlanej gazowanej
1-2 łyżki likieru wiśniowego lub soku z wiśni

Polewa:
1 łyżeczka żelatyny
1/4 szkl. zimnej wody
2 łyżki margaryny/masła
2 łyżki cukru
1 łyżka karobu

wisienki koktajlowe do dekoracji

Zaczynamy od zalania wrzątkiem siemienia lnianego-odstawiamy do wystudzenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. W jednej misce mieszamy wszystkie "suche" składniki. Do miski z siemieniem lnianym dodajemy pozostałe "mokre" składniki i dobrze mieszamy. Do "suchych" składników wlewamy "mokre" i krótko mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do ok 3/4 wysokości-ciasta wystarcza na 12 muffinek. Pieczemy ok 20-25 minut w 200 st. C.

Polewa: Żelatynę zalewamy zimną wodą. Margarynę z cukrem gotujemy, dosypujemy karob i mieszamy. W tym czasie (najlepiej w mikrofali, ewent. nad parą wodną) podgrzewamy wodę z żelatyną do jej rozpuszczenia. Wlewamy gorącą do pozostałych składników polewy i gotujemy do zgęstnienia ok. 2-3 minuty. Lekko studzimy i polewamy muffinki układając na każdej wisienkę koktajlową.

Smacznego :)

P.S, Dla "mogących" siemię lniane można zastąpić 2 roztrzepanymi jajkami odrobinę zmniejszając ilość wody gazowanej.

1 komentarz: