KAROB-mączka chleba świętojańskiego (zamiennik kakao)
Z
racji właściwości antyalergicznych używany jest w leczeniu astmy i
innych alergii. Karob korzystnie wpływa na nasz układ krwionośny oraz
trawienny – obniża poziom cholesterolu we krwi i reguluje metabolizm. Jest także źródłem witaminy E – zwanej witaminą młodości
i kwasu galusowego – silnego antyoksydantu.
Karob nie zawiera fenyloetyloaminy, jest zatem bezpieczny dla
osób zmagających się z uciążliwymi migrenami. Nie zawiera także
fromaminy, która powoduje migreny oraz alergie. Jest natomiast bogatym
źródłem białka – zawiera go ok. 80% oraz szereg witamin: A, B2, B3 oraz
D. Zawiera również sporo wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu
i żelaza, poza tym mikrolementy, jak: mangan, bar, miedź oraz nikiel. W
przeciwieństwie do kakao nie zawiera kwasu szczawiowego zmniejszającego
wchłanianie związków wapnia i cynku.
Karob nie zawiera również kofeiny i teobrominy, które są
uzależniające i mogą być przyczyną alergii.Głównym składnikiem karobu są węglowodany oraz taniny. Taniny z karobu nie są
rozpuszczalne w wodzie i nie wiążą się z białkami, natomiast świetnie
się wiążą np. z toksynami hamując rozwój bakterii. Te właściwości warto
wykorzystywać w przypadku wystąpienia biegunki.
I najważniejsze – karob ma 60%mniej kalorii niż zwykłe kakao!
źródło: informacje pochodzą z tej stronki
OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY
Do
temperatury ok. 25C zachowuje postać stałą, natomiast powyżej tej
temperatury przechodzi w postać płynną, co jest jak najbardziej
naturalne dla tego oleju. Swe
niezwykłe właściwości zawdzięcza on specyficznemu połączeniu kwasów
tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami takimi jak witaminy z
grupy B1, B2, B3, B6, C i E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo,
fosfor. Olej
kokosowy to prawdziwa studnia bogactwa nasyconych kwasów tłuszczowych:
kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy,
kwas oleinowy, kwas linolowy.
Naturalnie
występujący nasycony tłuszcz w kokosie przynosi niezwykłe korzyści
zdrowotne, takie jak: zdrowe serce, utrata wagi, w razie potrzeby,
wspieranie systemu immunologicznego, jest bezpośrednim źródłem energii,
zdrowa cera i młodzieńczy wygląd, wspieranie działania tarczycy, pomaga w
walce z alergią
50%
zawartości tłuszczu w oleju kokosowym stanowi tłuszcz bardzo rzadko
występujący w przyrodzie o nazwie kwas laurynowy. Kwas laurynowy to
"cudowny" składnik ze względu na jego niepowtarzalne właściwości
prozdrowotne. Organizm
przekształca kwas laurynowy w ‘monolaurin’, który ma właściwości
antywirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne . Monolaurin jest
monoglicerydem, który może zniszczyć takie wirusy jak: opryszczka,
odra,wirus grypy, różne bakterie chorobotwórcze, pierwotniaki, jak np.
Giardia lamblia.
Kokos zawiera również kwas kaprynowy, który ma właściwości antybakteryjne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz