piątek, 30 stycznia 2015

Crumble jabłkowe z żurawiną

Jabłka z żurawiną pod pyszną, chrupiącą kruszonką - niebo w gębie :) Szybkie i proste w przygotowaniu może stanowić pomysł na świetną zabawę w kuchni z dziećmi a w przypadku nieco starszych dzieci - pierwszy samodzielny wypiek :)


Kruszonka:

125 g margaryny (lub masła)
60 g płatków owsianych
50 g płatków migdałów
40 g pestek słonecznika
70 g mąki pszennej lub kukurydzianej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
70 g cukru brązowego

Ponadto:
2 duże jabłka
garść suszonej żurawiny
1/2 cukru waniliowego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.

Margarynę/masło roztopić w garnuszku lub w mikrofalówce. W miseczce wymieszać składniki kruszonki, dodać margarynę/masło i wymieszać.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Dodać garść żurawiny, cukier waniliowy, skrobię kukurydzianą i wymieszać. Wykładać do kokilek. Na wierzch wyłożyć kruszonkę.

Piec ok 25 minut w 200 st.C.

Składników wystarcza na ok 4-6 porcji. Jeśli nie borykacie się z alergią możecie podać z gałką lodów waniliowych :)

7 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pyszne i pożywne danie,musze wyprobowac :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, owoce można dowolnie modyfikować... może truskawki w lecie? Mrrrr :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie wypróbuję na pewno pysznie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis ,wygląda bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada i pewnie smakuje bardzo pysznie. Musze sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam żurawinę, więc cos dla mnie

    OdpowiedzUsuń