sobota, 27 czerwca 2015

Cynamonowe ciasto do odrywania

Robię je już od lat i zawsze jest pyszne i szybko znika - spróbujcie a na jednym razie się nie skończy... I wybaczcie mi, że zdjęcie marne ale nie mogłam odpędzić się od dzieciaków i ich pytań: "Już mama? Możemy jeść? Zrobiłaś już to zdjęcie?" No i jak w takich warunkach szukać najlepszego ujęcia? :D poza tym i mnie ślinka ciekła bo najlepsze jest jeszcze ciut ciepłe i mega chrrrrrrrrupiące...


Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju/oliwy
3 dag drożdży
225-250 ml ciepłej wody

Sos:
7 dag roztopionego masła/oleju/oliwy
10 dag cukru brązowego nierafinowanego
2 łyżeczki cynamonu

W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. W mące zrobić dołek, wlać drożdże, olej/oliwę, dodać sól  iw wyrabiać ok 10 minut aż ciasto będzie elastyczne. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Szybko zagnieść i rozwałkować na prostokąt 30cm x 50cm. Rozsmarować sos zostawiając odrobinę na wierzch ciasta. Pokroić na 6 równych pasków wzdłuż krótszego boku, złożyć jeden na drugim i ponownie przekroić na 6 równych kawałków. Ułożyć w natłuszczonej i obsypanej mąką keksówce i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Posmarować pozostałym sosem.

Piec ok 40-45 min. w 180st. C pilnując aby się nie przypaliło (w razie potrzeby przykryć papierem). Przestudzić w formie i dopiero wtedy wyjmować.


1 komentarz: