wtorek, 10 marca 2015

Tort karobowy dla alergika

Dzisiaj moja Księżniczka obchodziła 7 urodziny. Świętowaliśmy na razie w gronie najbliższych więc kolejny tort czeka mnie w okolicy weekendu ale dziś zrobiłam taki specjalnie dla nas, żeby każdy mógł go skosztować (łącznie ze mną) bez wyrzutów sumienia i obaw :)



2 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru brązowego
2 łyżki cukru dark muscovado
2 łyżeczki sody
2 łyżki karobu
2 łyżki mleka w proszku np. owsianego
1/2 szkl. oleju
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka pasty z wanilii
1 1/2 szkl. wody źródlanej gazowanej

Składniki "suche" wymieszać krótko z "mokrymi". Wyłożyć do tortownicy 22 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez ok 40 minut(do suchego patyczka). Wystudzić.

2 budynie waniliowe z cukrem
1/2 l mleka roślinnego (np. owsianego, kukurydzianego)
200 g masła/margaryny bezmlecznej
1 łyżka cukru pudru

Budynie ugotować w 1/2 l mleka. Dobrze wystudzić. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć dodając cukier puder na białą, puszystą masę. Dodawać po trochu budyń i dalej ucierać do otrzymania gładkiej masy.

2 szkl. łuskanego słonecznika
250 g cukru
3-4 łyżki masła/margaryny

Słonecznik rozdrobnić (np.blenderem). Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem, dodać słonecznik i wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 160-170 st. C. włączając termoobieg. Mieszając od czasu do czasu delikatnie zrumienić krokant (ok. 10-15 minut-pilnować). Wystudzić (powinien być złoty i chrupiący).

Potrzebny nam będzie jeszcze:
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego



Ciasto przekroić na pół. Dolny blat posmarować dżemem, wyłożyć ok 2/3 masy budyniowej, przykryć drugim blatem. Boki i wierzch wysmarować pozostałą masą zostawiając troszkę na ozdoby. Oblepić boki i wierzch krokantem. Ozdobić pozostałym kremem.

18 komentarzy:

  1. ślicznie wygląda i na pewno dobrze smakował :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny tort :). Smakuje pewnie jeszcze lepiej niż wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhmm, wygląda przepysznie :) Najlepsze życzenia dla solenizantki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny torcik,wyglada bardzo smacznie,sto lat dla 7-dmio latki

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny torcik :) i zapewne bardzo zdrowy

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm wygląda pysznie :) a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) i 100 lat dla córeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Spełnienia marzeń i najlepsze życzenia dla księżniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda ślicznie i bardzo smakowicie :) Nie lubie tortów, ale ten bardzo mnie kusi ;) i wszytskiego najlepszego dla małej (dużej) solenizantki :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie i smakowicie wygląda! przepis spisuję, choc miałam się odchudzać :P

    OdpowiedzUsuń