wtorek, 31 marca 2015

Mleko migdałowe

Łudząco podobne do mleka krowiego-bielutkie, smaczne... ulubione mleczko mojej córci.


1 szkl. migdałów/jeśli nie chce się Wam obierać ze skórek możecie zastąpić płatkami migdałowymi
5 szkl. wody
szczypta soli
1 łyżka ksylitolu lub czegoś słodkiego (cukier, syrop z agawy, 1-2 daktyle)

Migdały obrać ze skórek (zalać wrzątkiem, odczekać chwilkę i obrać), zalać 1 szkl. wody i odstawić na noc. Rano dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem lub urządzeniem wysokoobrotowym. Przecedzić przez gazę i voilà - mamy pyszne mleko migdałowe. 

Po jakimś czasie wytrąca się z niego jakby śmietanka-można ją wymieszać z mlekiem lub ubić pyszną piankę do kawy :)

Przechowywać w lodówce max do 2 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz