Ostatnio brak mi czasu na wpisy ale ten krem tak nam zasmakował i ma tyle możliwości zastosowania, że muszę się nim podzielić :)
Ciasto:
150 g mąki pszennej/orkiszowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g cukru
100 g masła lub margaryny bezmlecznej
ewent. 1-2 łyżki lodowatej wody
Zagnieść ciasto i wyłożyć nim foremki/formę. Piec ok 10-12 minut w 180-200 st.C (pilnować, żeby nie spalić :) )
Krem:
1 duże op. budyniu śmietankowego
1/2 l mleka(u mnie rozrobione z wodą owsiane w proszku)
puszka mleka kokosowego-odstanego w lodówce
Ugotować budyń w 1/2 l mleka i wystudzić. Z puszki mleka kokosowego zebrać tą gęstą, białą część i ubić mikserem. Dodawać po łyżce budyniu.
Udekorować ulubionymi owocami i listkiem mięty lub melisy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz