Po wczorajszym obiedzie zostało mi dość sporo ryżu postanowiłam więc zapiec go jabłkiem i cynamonem bo uwielbiam takie połączenie... Dzieciaki przez cały proces tworzenia i pieczenia stały "na straży" i czekały na komendę "już", która to oznacza, że potrawa/ciasto skończone i obfotografowane :)
6 szkl. ugotowanego ryżu
3 szkl. mleka roślinnego (najlepiej ryżowe lub owsiane w proszku rozmieszane z wodą wg przepisu na opakowaniu - nie to z kartonika)
1 op. cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
2-3 jabłka
garść rodzynek i suszonej żurawiny
tłuszcz do wysmarowania formy
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem/margaryną/olejem kokosowym. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem, dodać do ryżu i wymieszać. Połowę rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Jabłka obrać, zetrzeć na wyłożony ryż na dużych oczkach, dodać rodzynki i żurawinę. Przykryć pozostałym ryżem.
Piekarnik nagrzać do 160-180 st. (każdy zna swój piekarnik i wie czy wystarczy 160 czy lepiej 180). Wstawić przygotowany ryż i zapiekać 35-40 minut.
UWAGA: Jeśli gotujecie ryż typowo do tej potrawy możecie go ugotować w mleku z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego. Jeśli używacie produktów mlecznych możecie podać z kleksem z bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz