Kruszonka:
125 g margaryny (lub masła)
60 g płatków owsianych
50 g płatków migdałów
40 g pestek słonecznika
70 g mąki pszennej lub kukurydzianej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
70 g cukru brązowego
Ponadto:
2 duże jabłka
garść suszonej żurawiny
1/2 cukru waniliowego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
Margarynę/masło roztopić w garnuszku lub w mikrofalówce. W miseczce wymieszać składniki kruszonki, dodać margarynę/masło i wymieszać.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Dodać garść żurawiny, cukier waniliowy, skrobię kukurydzianą i wymieszać. Wykładać do kokilek. Na wierzch wyłożyć kruszonkę.
Piec ok 25 minut w 200 st.C.
Składników wystarcza na ok 4-6 porcji. Jeśli nie borykacie się z alergią możecie podać z gałką lodów waniliowych :)
Fajny przepis na pyszne i pożywne danie,musze wyprobowac :D
OdpowiedzUsuńz chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, owoce można dowolnie modyfikować... może truskawki w lecie? Mrrrr :)
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję na pewno pysznie smakuje
OdpowiedzUsuńsuper przepis ,wygląda bardzo smacznie :-)
OdpowiedzUsuńwyglada i pewnie smakuje bardzo pysznie. Musze sprobowac :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam żurawinę, więc cos dla mnie
OdpowiedzUsuń